Focus

Gepubliceerd op 6 februari 2025 om 11:22

Focus

Synopsis

Een synopsis is een korte samenvatting van een verhaal. Het doel ervan is om de kern van je verhaal, de belangrijkste gebeurtenissen en personages weer te geven.

Waarom zou je een synopsis schrijven?

Een synopsis helpt je om overzicht te krijgen. Het dwingt je om plotpunten en karakters te identificeren en kan helpen bij de structuur en organisatie van je verhaal. Het is een routekaart voor je focus en zorgt er hopelijk voor dat je verhaal coherent blijft. Als je je boek straks wil publiceren, vraagt een uitgever vaak om je synopsis om inzicht te krijgen in je verhaal en te bepalen of het ze geschikt lijkt om uit te geven. Je kunt de synopsis ook gebruiken voor marketing. Hij kan dienen als flaptekst! Vraag ook feedback op je synopsis van je proeflezers

Genre

Het genre is het type verhaal dat bepaalde kenmerken deelt, zoals thema, toon en stijl. Het genre bepaalt vaak de verwachtingen van je lezers en helpt bij de categorisatie. De meest voorkomende genres zijn fictie en non-fictie. Onder fictie valt onder meer literair, historisch en fantasy. Bij non-fictie denk je aan een biografie, zelfhulp of reisverhalen.

Het is belangrijk vooraf je genre te bepalen, omdat het je een duidelijke richting en focus geeft. Het helpt je om je verhaal op je juiste manier op te bouwen en natuurlijk geef je een bepaalde verwachting af met je genre.

Vertelstem

De vertelstem die je gebruikt tijdens het schrijven kun je zien als het perspectief. Het standpunt waaruit je verhaal wordt verteld. De vertelstem bepaalt wie de verteller is, maar ook welke inzichten je lezers krijgen over gebeurtenissen en personages. De keuze van dit perspectief heeft een grote invloed op hoe je verhaal gaat worden begrepen en ervaren. De twee meest gebruikte perspectieven leg ik aan je uit.

Bij schrijven in de eerste persoon, ook wel het ik-perspectief, vertel je het verhaal door een personage in het verhaal, die zichzelf ‘ik’ noemt. Het gebruik creëert een gevoel van nabijheid en is een directe en persoonlijke stem. Het perspectief is wel beperkt tot wat de ik-persoon weet, ziet en ervaart.

Gebruik je de derde persoon, dan gebruik je meestal de alwetende verteller. De naam zegt het al, de alwetende verteller heeft inzicht in de gedachten, gevoelens en ervaringen van alle personages. Hij biedt een uitgebreid overzicht van het verhaal en de personages, waardoor het verhaal complexe verhaallijnen en perspectieven kan bevatten. Hij voelt misschien wel wat minder intiem aan voor de lezer.

Voor een samenhangend verhaal, kies je voordat je aan je eerste zin begint het perspectief. Je gaat sowieso in de war raken, als je van ik naar hij verschuift binnen je verhaal, of halverwege besluit dat het anders moet en alles wat je geschreven hebt moet herschrijven naar een andere vorm. Je keuze bepaalt welke inzichten je gaat delen en in welke stijl je gaat schrijven. Help je verhaal te ontwikkelen en je te richten op wat je aan je lezer over wil brengen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb